25 Ağustos 2016 Perşembe

Ekrana Dokunma Sayısını Göstermek

Merhaba arkdaşlar,

Yeni öğrendiğim ve nerede kullanabileceğimizi kestiremediğim bir özelliklden bahsedeceğim.Bir önceki yazımda sizlere Unity Remote Control ü nasıl kullanacağımızı anlatmıştım.Şimdi yapacağımız uygulamayı yine Remote Control üzerinden çalıştıracağız.Bilmeyenler burayı okuyabilir.

Biraz da kullanacağımız özellikten bahsedelim.Input.touchCount bu özellikle ekrana kaç adet parmak ile dokunduğumuzu bulabiliriz.Varsayılan olarak ve hiç bir dokunuşta bulunmadığımızda 0 değerinin sürekli artığını göreceğiz.

Şimdi Unity de 2D bir proje açalım.

  • GameObject nesnesi ekleyip ismini Touches verdim ve daha sonra TouchControl adında bir script ekledim GameObject nesnesine
  • TouchControl scriptinin Update method kısmına =
  •    

  • Debug.log(Input.touchCount);
yazdıktan sonra Play tuşuna basıp uygulamamızın Android cihazımında çalışmasını sağlıyoruz.
Şimdi Unity de Console ekranını açıyoruz ve karşımıza 0 değerinin sürekli artığını göreceğiz(Console da Collapse seceneğini seçersek daha rahat görebiliriz.).

Uygulamamızın çalışmasını daha rahat görebilmek için tek parmakla bir dokunuş yapıyoruz ve 1 sayısının geldiğini göreceksiniz daha sonrada 2 parkmakla aynı anda bir dokunuş yapıyuruz ve 2 sayısnın artığını göreceksiniz 3,4,5 diye devam edebilirsiniz.

Bol kodlu günler dilerim.Başka bir blog da görüşmek dileğiyle :) .

Unity Remote Kullanmaya Çalıştım

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 4 aydır Unity ile birşeyler yapmaya çalışıyorum acemiliğimi üstümden atmaya çalışıyrum tabi ki bu çok çalışarak ve doğru kaynaktan doğru bilgiler elde etmekle mümkün(fikrimce).

Yine araştırma yaparken Unity Remote diye bir uygulama ile karşılaştım:uygulamanın amacı unity de yaptığınız uygulamanızı Build almadan Android cihazlarınızda nasıl çalıştığını görmenizi sağlayan bir uygulamadır.

Bunun için yapmanız gereken

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.unity3d.


Yukarıdaki adresden Android cihazınıza bu uygulamayı yükleyin.

Daha sonra Adroid cihazınızın Ayarlar-Hakkında 

kısmında Derleme numarasına üç kez tıklayın bu kısımdan sonra artık android cihazınıda geliştirici pozisyonda olacaksınız.

Şimdi Yapmanız gereken

Yine ayarlar kısmında yer alan Geliştirici Seçeneklerine tıklayın
Usb Hata ayıklama seçeneğini işaretleyin.Ve Sahte Konumlara izin ver seçeneği de aktif olsun.

Sonra yapmanız gereken Adroid cihazınızı bilgisayara Usb ile bağlamak ve kurmuş olduğunuz Unity Remote uygulamasını çalıştırmak olsun.

Unity de bir kaç işlem yapmamız gerekecek.

Edit sekmesinde yer alan Project Settings altındaki Editör menusüne tıklayın.

Karşınıza çıkan ekranda yer alan Unity Remote kısmındaki Device seçeneğini Any Android Device seçin.

Play tuşuna basınca uygulamanızın Build almadan Android cihazınızda çalıştığını göreceksiniz.

Uygulamanız çalışınca ekran görüntüsü pek düzgün olmayabilir.Biraz araştırma yaparak onu da halledebilirsiniz :)


Bol Kodlu Günler Dilerim.Başka bir blogda görüşmek dileğiyle.


4 Ağustos 2016 Perşembe

Unity de Gravity & IsKinematic

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda Unity de nesnelerin gravity ve IsKinematic özelliklerini kullanmaya çalışacağz.

İlk önce Unity de  3 boyutlu bir proje açıyoruz.

Projemize bir Plane ve Cube nesnesi ekliyoruz.Kamerada Plane nesnesi altta Cube nesnesi üstte görünecek  şekilde ayarlıyoruz.

Sonrasında Plane ve Cube neslerine Rigidbody ekliyoruz.Rigidbody eklememizin sebebi Mass,Gravity ve IsKinematic özelliklerini kullanıp nesleri havada tutmak ya da yer çekimine bağlı olarak düşürmek olacak.

Nesnelerimize BoxCollider da eklemek istiyorum çünkü nesnelerden biri mesela Cube nesnesi aşağı düşerken Plane nesnesinin içinden geçmesin diye BoxCollider da eklememiz gerek.


Şimdi Plane nesnesindeki Rigidbody de Gravity özelliğini iptal ediyoruz iptal etmemizin sebebi nesnenin aşağı düşmesini engellemek için bu işlemi yaptık aynı şekilde IsKinematic özelliğinide aktif edip nesnenin havada asılı kalmasını sağlayabilirdik.

Cube nesnesinin de Gravity özelliğini aktif hale getiriyoruz böylece havada olan Cube nesnesi yere düşmeye başlayacaktır.Düşme işlemi Plane nesnesi ile çarpışana kadar devam edecektir.

Çarpışma esnasında Cube nesnesi ile Plane nesnesi de düşmeye başlarsa Plane nesnesinin Mass özelliğinin sayısal değerini arttırmalıyız.

Mass de nesnelerin ağırlığıdır.Bir nesne diğerinden ağır ise onu itmeye başlayacaktır ağırlıktan dolayı.Bu yüzden Plane nesnesinin ağırlığını cube nesnesinden ağır yapıyoruz.


İyi çalışmalar.



1 Mart 2016 Salı

AngularJS Giriş Bazında

Merhaba arkadaşlar,


Bu yazıda arngularJs nedir, projelere nasıl yüklenir ve nasıl kullanıma alınır bunu göstermeye çalışacağım.

Arkadaşlar AngularJS  Google tarafından geliştirilmekte olan javascript frameworktur genellikle single page web uygulamalarında kullanılan bir frameworktur.(Single Page Web uygulaması)

İlk yapmamız gereken Visual Studio ile  bir web uygulaması oluşturup ardından da Add new item diyerek bir html sayfası oluşturmaktır.

Sonra proje ismine sağ tıklayıp Manage Nuget Package a tıklamalısınız.




Ardından da aşağıda açılan sayfa belirecektir.Browser sekmesindeki arama kısmına angularjs yazabilirsiniz ve ardından AngularJS Core yi projenize eklemelisiniz.




Şimdi yapmanız gereken <head> tagları arasına angular.js dosyamızı kod ekranına sürekleyerek bırakabilirsiniz.Bu aşamadan sonra angularjs direktiflerni kullanmak için gerekli adımları yaptık.Şimdi de bu dosyayı kullanmaya başlayalım.





Angularjs i projemizde çalıtırmak için yapmamız gereken adım da şudur :

ng-app:projemizde angularjs i çalıştırır.Örneğin  <html ng-app> yazarsak angularjs  projemizde baştan sona kadar çalışacağını gösterir.Eğer body tagları arasına yazarsam body den itibaren çalıştır demektir.


Ekrana yazı yazdırmak içinde {{ }} bu tagları kullanırız.

Projenize {{ 2+2 }} yazarsanız sonucu göreceksinizdir.